Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

«Καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην»

Δεν χρειάζεται να δώση ο άνθρωπος άλλο τίποτε σάν αντάλλαγμα για την ψυχή του παρά το να γνωρίζη τον εαυτό του πως είναι μηδέν. Και με αυτό θα προσφέρη στον Θεό «καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην», η οποία είναι η μόνη θυσία που αρμόζει να προσφέρεται στο Θεό από κάθε ευσεβή άνθρωπο.

Και αυτήν μόνο την θυσία δεν πρόκειται να εξουδενώση ο Θεός, ο οποίος γνωρίζει τον άνθρωπο πως δεν έχει άλλο τίποτε δικό του να του προσφέρη σάν θυσία, καθώς λέγει και ο Δαυΐδ: «Ότι ει ηθέλησας θυσίαν, έδωκα άν? ολοκαυτώματα ουκ ευδοκήσεις. Θυσία τω Θεώ πνεύμα συντετριμμένον? καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει».

Με αυτήν την θυσία και σώθηκαν και σώζονται και θα σωθούν βασιλείς, δυνάστες, ευγενείς, δυσγενείς, σοφοί, αμαθείς, πλούσιοι, φτωχοί, ζητιάνοι, άδικοι, πλεονέκτες, άνομοι, ασελγείς, φονιάδες και κάθε είδος αμαρτωλών. Και το βάθος αυτής της θυσίας πρέπει να μετράται με το μέτρο των αμαρτημάτων? δηλαδή κατά τις αμαρτίες που έκανε ο άνθρωπος, ανάλογη να έχη και την ταπείνωσι και την συντριβή.

Aλλά ακόμη και όσιοι και δίκαιοι και καθαροί τή καρδία και όλοι γενικά διά μέσου αυτής μόνο της θυσίας σώζονται. Και η ελεημοσύνη και η πίστις και η φυγή του κόσμου και αυτός ο μεγάλος αγώνας του μαρτυρίου από τα κάρβουνα αυτής της θυσίας, δηλαδή της συντριβής, παίρνουν φωτιά.

Και αυτή είναι η θυσία στην οποία δεν βρίσκεται αμαρτία και η οποία νικά την φιλανθρωπία του Θεού. Γι? αυτήν την θυσία μόνο έρχονται οι αρρώστιες, οι θλίψεις, οι στενοχώριες, τα πταίσματα, τα πάθη τα ψυχικά και τα συνακόλουθα σωματικά? για να προσφέρη αυτήν την θυσία στον Θεό κάθε θεοσεβής.

Διότι εκείνος που θα αποκτήση αυτήν την θυσία, την συντριβή και ταπείνωσι, δεν είναι δυνατόν να πέση από κανένα μέρος, γιατί βρίσκεται πιό κάτω από όλους. Και ο Θεός δεν κατέβηκε στην γή και δεν ταπείνωσε τον εαυτό του μέχρι θανάτου για τίποτε άλλο παρά μόνο, για να εμφυτεύση σε όσους πιστεύουν σ? αυτόν «καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην».

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος σκορπίζει όλα του τα υπάρχοντα και τα δίνει σε πτωχούς και νηστεύει και αγρυπνεί και χαμευνεί και προσεύχεται στο Θεό νύκτα και μέρα, και δεν ζητήση από το Θεό να αποκτήση καρδιά από φυσικού της συντετριμμένη και τεταπεινωμένη (διότι «πάν δώρημα τέλειον άνωθέν εστι καταβαίνον εκ του Πατρός των φώτων»), αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται να ωφελήση καθόλου τον εαυτό του. Πρέπει λοιπόν να επιζητούμε εκείνη και μόνο την οδό διά της οποίας εμφυτεύεται μέσα μας καρδιά από φυσικού της συντετριμμένη και τεταπεινωμένη.Συμεών ο Νέος Θεολόγος

7 σχόλια:

 1. Υπέροχος!
  Πάνσοφος εν Αγίω Πνεύματι, ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος!
  Να έχεις την ευχή του Μαρίνα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Μια γέρικη σοφή κουκουβάγια
  ζούσε σε μια βελανιδιά.
  Όσο έβλεπε περσότερο,
  τόσο μιλούσε λιγότερο.
  Κι όσο μιλούσε λιγότερο,
  τόσο άκουγε περσότερο.
  Αχ! να μοιάζαμε και μεις
  της γέρικης της κουκουβάγιας της σοφής!"

  (ένα παιδικό τραγουδάκι στο "Πορεία και Συνάντηση" του A.Bloom)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σαλογραία μου και καλή μου λένα
  να πάτε και στο μοναστήρι του του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στον Κάλαμο Αττικής! Είναι πανέμορφα... εκεί μονάζουν υπέροχες ψυχές.
  σας φιλω γλυκά και τις δυο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο ηγούμενος του Αγίου Συμεών (αν είναι ο π.Χριστόδουλος) μου βάφτισε και τον πρώτο μου γιο, κάποτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ναι ο γέροντας Χριστόδουλος είναι ο ηγούμενος του αγίου Συμεών... ένας πολύ σοφός και χαρισματικός άνθρωπος!
  ... όσο για τη νέα φωτο είναι το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο της προηγούμενης!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μου αρέσει το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή